2016. október 17., hétfő

Szivárvány - 2. rész

A lánynak később fogalma sem volt róla, hogy milyen kávét ivott, és mennyit, annyira elvarázsolta a férfi, akivel együtt volt.
Dacres kedves, figyelmes és érdeklődő hallgatóság volt, aminek következtében Miranda egyszer csak azon kapta magát, hogy már nem pusztán a munkájáról beszélt a zongoraművésznek, hanem azt is elárulta, hogy egyedül él a városban, a szülei pedig San Francisco-ban vannak. Mesélt a gyerekkoráról, arról, hogy már egészen korán megérezte, hogy a rajzolás lesz a hivatása, és megemlítette a könyveket, amiket illusztrált.
A férfi néha kérdezett egy-két dolgot, de alapjában hagyta, hogy a lány arról beszéljen, amiről kedve van.
-Hát, ennyit rólam! – nevette el magát Miranda a beszámolója végén. – Remélem, nem untattam! Most viszont magán a sor, Charles, hogy bemutatkozzon!
Dacres azonban határozottan megrázta a fejét.
-Nem, kislány, téved! Maga már a bulvárlapokból minden vélt, vagy valós információt megtudhatott rólam!
Miranda arcáról lehervadt a mosoly, és csalódottságában megrándult a szája széle, amit a férfi is észrevett. Felemelte a kezét, és hosszú, kecses zongorista ujjával megsimogatta a lány arcát. Miranda beleborzongott az érintésbe. „Uram isten, de jó!”
-Szóval, ahogy mondtam – folytatta a férfi -, én nem beszélek magamról. Legalábbis most nem. De ha velem vacsorázik valamelyik este, akkor hagyom, hogy kissé jobban megismerjen!
A lány most már egészen biztos volt benne, hogy álmodik. Mert az nem létezik, hogy ő, Miranda Bailey, az egyszerű kis grafikus nemcsak együtt kávézik a világhírű zenésszel, hanem együtt is vacsorázik vele… Álom. Csodaszép álom, amiből keserű lesz az ébredés. De addig is, gondolta, nem szalasztja el semmi pénzért az álom kínálta lehetőséget!
-Köszönöm, örömmel elfogadom a meghívását!
-Remek! Itt a névjegyem, rajta a privát számom. Hívjon fel, és megbeszéljük a találkozót!
„Ha már álom, legyen kövér!”
-Tudja mit? Itt az én névjegyem, hívjon fel maga, hogy megbeszéljük a részleteket!
Kihívóan nézett a férfi világos szemeibe, közben pedig azon izgult, nem lőtt-e kissé túl a célon. De megnyugodhatott, mert Dacres újra felnevetett azon a dallamos-halk hangon, amit a lány aznap délután már hallott.
-Jól van, Miranda, maga nyert! Hívni fogom!
Ezután kezet fogtak, és elköszöntek egymástól. Dacres nem ajánlotta fel, hogy hazakíséri Mirandát, de a lány ezt nem is várta tőle. Sőt, örült is, hogy nem tette, mert így neki volt alkalma újra és újra átgondolni a délután történteket.
Otthon eszében sem volt a rajzasztalához ülni, mert tisztában volt vele, hogy képtelen lenne a hódokra koncentrálni.
Ő csakis Charles Dacres arcát látta maga előtt, és lelki füleivel újra az ő hangját hallotta…


Éjszaka nagyon nehezen tudott elaludni, és másnap reggel fáradtan, kialvatlanul ébredt. Csak akkor vidult fel, amikor ránézett az éjjeliszekrényén fekvő névjegyre, amely azt bizonyította, hogy az előző nap történtek nem csupán a képzelete szüleményei voltak.


A délelőttöt rajzolással töltötte, és azzal, hogy hegyezte a fülét, nem csörren-e meg a telefonja. De néma maradt mind a vonalas, mind pedig a mobil készülék. Emiatt aztán az idő előrehaladtával Miranda jókedve is mind jobban megcsappant. Kora délután már dolgozni sem volt kedve, és ekkor tudatosodott benne az is, hogy aznap még egy falatot sem evett, csak tejeskávét ivott. Mivel sejtette, hogy a rajzolásnak aznapra már befellegzett, belebújt a sportcipőjébe, felvette a dzsekijét, és lement a közeli kis üzletbe némi alapanyagért, amiből összedobhatott magának egy könnyű ebédet.
Már az utcán volt, amikor megszólalt a mobilja. Sietősen húzta elő a készüléket a kabátja zsebéből, és reménykedve nézte meg a kijelzőt, ám csalódnia kellett. A hívó nem Dacres volt, hanem Pat, a barátnője. A lány alig várta, hogy beszámolhasson neki az elmúlt napról, de azt sem akarta megkockáztatni, hogy Dacres a hosszú beszélgetés idején hívja őt, és ne érje el. Ezért sebesen elhadarta Pat-nek, hogy hamarosan visszahívja, aztán gyorsan bevásárolt, és már igyekezett is haza.
Otthon azonnal az üzenetrögzítőt ellenőrizte, és látta, hogy a kis lámpa villog, vagyis valaki kereste. Megnyomta az üzenet lejátszó gombját, és lélegzetvisszafojtva várt.
-Halló, ez Mary Poppins üzenetrögzítője – hallotta a saját hangját. – A sípszó elhangzása után tegye a dolgát, én pedig visszahívom, amint megfordult a szél!
A hívó halk, dallamos hangon nevetett, Mirandának pedig nagyot dobbant a szíve: ez ő!
-Halló, Mary, itt Berti, a gyufaárus. Hívtam a mobilján is, de az ki volt kapcsolva. Ugye nem előlem bujkál? Ha még mindig van kedve velem vacsorázni, akkor hívjon vissza, kérem! Ígérem, én felveszem a telefont!
A lány felkapta a mobilját, és látta, hogy egy ismeretlen számról valóban volt egy hívása, éppen akkor, amikor ő Pat-tel beszélt. Viszont úgy döntött, hogy nem vesztegeti mérgelődéssel az időt, hanem azonnal visszahívta Dacres-t. Míg arra várt, hogy a férfi fogadja a hívását, mélyeket lélegzett, hogy mire meg kell szólalnia, már ne érződjön a hangján az izgatottság.
-Charles Dacres.
-Miranda Baily, üdvözlöm!
-Jó napot, Miranda, örülök, hogy végre hallom a hangját! Ugye tudja, hogy magát nem valami könnyű elérni?
Miranda szívét jóleső melegség járta át a férfi szavai nyomán.
-De magának sikerült, és ez a lényeg – felelte mosolyogva.
-Igen, csak ez számít.
Dacres magának sem akarta bevallani, nemhogy a lánynak, milyen sokat járt az eszében az a sötét szempár, a szép ívű száj, a huncut mosoly, és a kecses alak. Amikor előző nap összeütköztek a könyvesboltban, a férfi valóban dühös volt, de aztán… Aztán belenézett a lány szemébe. És még dühösebb lett. Nem akarta, hogy bárki beférkőzzék a gondolatai közé! Ezért igyekezett el Miranda közeléből, hogy minél hamarabb elfeledkezhessen róla. De amikor meglátta őt a parkban, rájött, hogy a próbálkozása hiábavaló. Akkor már éppen, hogy meg akarta ismerni, tudni akart róla minden apró részletet. A lényeg, - hogy egyedül él -, hamar kiderült, de a férfi tisztában volt vele, hogy ezzel a tényközléssel Mirandának nem volt semmi célja. Nem azért mondta el, hogy ráakaszkodjon, és egyből felhívja magához, mint ahogy ez más nőkkel, más alkalmakkor történt. Ő, Charles, megtapasztalta már nem egyszer, hogy a nőkre milyen mágikus hatással van a hírnév, és mi mindenre képesek azért, hogy a rivaldafényből egy kicsi nekik is jusson. De Miranda más! Benne nem volt semmi mesterkéltség, semmi megjátszás. Ott a boltban felismerte őt, igen, de csupán jóleső izgalom, megilletődöttség és őszinte öröm sugárzott a tekintetéből. Nem olyan volt, mint annak idején Sarah… Sarah… Nem akarok emlékezni rá!
A férfi mindezt már ezerszer végiggondolta, és bármennyire is bízott a megérzéseiben, keserű tapasztalata mégis némi óvatosságra intette. Vacsorázni hívta Mirandát, mert tetszett neki, de nem tervezett vele hosszútávon. Sőt, egy kellemes, gasztronómiai élvezetekben gazdag estén kívül nem akart tőle semmit. Nem akarta ágyba vinni, nem akart viszonyt kezdeni vele, pusztán arra vágyott, hogy beszélgessen vele. Másra most nem volt ideje.
-Szereti az olasz konyhát? – kérdezte a lánytól.
-Ó, igen, nagyon!
Dacres elégedetten fogadta a kedvező választ, és megadta egy igazán elegáns olasz étterem nevét Mirandának.
-Nyolckor ott várom, rendben?
-Persze, ott leszek!
Miranda kissé csalódottan tette le a telefont. Örült, persze, hogy a férfi hívta, és boldog volt, amiért néhány óra múlva újra láthatja, de magában azt remélte, hogy Dacres este érte megy. De, ha nem jön, nem jön, gondolta, és teljes figyelmét immár a ruhásszekrénye tartalmára fordította.
„Jessusom, mit vegyek fel?”
Lázas keresgélés és próbálgatás vette kezdetét, miközben, hogy ne teljes éhgyomorral menjen az étterembe, banánt majszolt, és diót ropogtatott. Végül pedig sikerrel járt: egy bordó bársonyruha mellett döntött, amihez fekete kiegészítőket választott. A ruha elég elegáns volt ahhoz, hogy Miranda ne érezze magát alul-öltözöttnek, ugyanakkor kényelmes is volt, annyira, hogy ne feszengjen benne.
Amikor az öltözködés kérdése megnyugtató megoldásra lelt, a lány bevette magát a fürdőszobába, és csak másfél óra múlva került elő belőle.
És határozottan elégedett volt az eredménnyel: sötét haja frissen mosottan, csillogóan göndörödött a vállára, a körmei a ruhájával azonos árnyalatúra voltak lakkozva, szolid sminkje pedig már csak az utolsó simításra, a rúzsra várt.
Végül elérkezett az idő az induláshoz. Miranda még egy búcsúpillantást vetett a tükörbe, aztán elindult élete egyik legnagyobb kalandja felé.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése