2015. szeptember 30., szerda

Időtlen barátság

A két lány évek óta volt jó barátságban.
Gyerekek voltak, amikor összeismerkedtek, de azonnal megtalálták a közös hangot egymással. Barátságukat a távolság sem gyengítette meg, pedig az egyik lány egy Tisza-parti kisvárosban, a másik pedig a fővárosban élt. Amíg iskolaidő volt, sűrűn váltottak levelet, nyáron pedig két-három hetet mindig együtt töltöttek – így ápolták a kapcsolatukat.

Ha a nyári szünetben Pesten voltak, eljártak a Városligetbe napozni, a belvárosban kirakatokat nézegetni, vagy a Vidámparkban, Állatkertben ütötték el az időt.

A kisvárosban azonban a kamaszokat már egészen más szórakozás várta… A diszkó!

Olyankor egész szombat délután ruhákat próbáltak.
Mikor végre eldöntötték, mit viselnek aznap este a diszkóban, felváltva töltöttek órákat a fürdőszobában hajmosással és sminkeléssel. Amikor elkészültek, elégedetten mosolyogtak bele a tükörbe, és elindultak szórakozni.

Az út hosszú volt a szórakozóhelyig, ahol szombatonként a kisváros fiataljai összegyűltek táncolni, de ők ezt cseppet sem bánták. Végig tréfálkoztak egymással, sokat nevettek, és eszükbe sem jutott félni a folyóparti bokros úton.
A diszkóban pedig már várta őket az ismerős baráti társaság, akikkel átmulatták az éjszakát.
Táncoltak, beszélgettek, megittak néhány boros kólát, és rengeteget nevettek…

*

Sok évvel később két asszony ül egymás mellett, kávét kortyolgatva.
Mosolyogva idézik fel az együtt töltött nyarakat – félszavakból értik egymást.
Bár továbbra is messze laknak egymástól, és néha hónapok, évek telnek el egy-egy találkozás között, ők mégis jó barátok azóta is.
Szerencsére a férjeik hamar megkedvelték egymást, a gyerekeik jól megvannak együtt, így – ha csak ritkán is -, de összejár a két család.

Ilyenkor az asszonyokból pillanatok alatt újra kamasz lesz, akik boldogan mosolyogva idézik fel fiatalkori emlékeiket, és néha-néha elhalkuló hangon kérdezik egymástól: emlékszel…?

És emlékeznek.
A vasútállomáson töltött éjszakára…
A hajnali motorozásra…
A Holdfénytáncra…

Aztán egymásra nevetnek cinkosan, elégedetten, és boldogok, amiért a napi gondokon, felnőtt problémákon túl valamikor részük lehetett a felhőtlen, gondtalan kamaszkorban is.

És az időtlen barátságban.

Vannak közös emlékeik.
Közös titkaik, amik örökre megmaradnak nekik.
Emlékek és titkok, amik újra élnek, amikor ők ketten találkoznak.


Olyankor újra előbukkan az a két valamikori fiatal lány is, és boldogan nevet a világba…





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése